dijous, 7 d’abril del 2011

Programa Maleta Pedagògica

El programa maleta Pedagògica esdevé una experiència educativa en l'àmbit de l'educació secundària obligatòria (ESO) , que es posa en marxa com a model d'intervenció comunitària en xarxa (composta per professionals de diferents àmbits (educatiu, de la salut, de joventut...) i organismes (ajuntament, serveis socials i organitzacions sense ànim de lucre, ONG), per tal d'acostar la informació i formació sobre VIH/sida, sobre les malalties de transmissió sexual i els embarassos no desitjats als adolescents d'ESO dels centres d'ensenyament secundari de l'Hospitalet.

Tal i com ens indica la treballadora social Silvia Azuara, la sida és un dels principals problemes de salut pública a escala mundial, tant per la malaltia en sí mateixa, com pels problemes d'exclusió social de l'entorn afectiu que a vegades poden tenir les persones afectades.

Davant aquesta realitat sorgeix la necessitat d'intensificar els esforços cap a la prevenció de les infeccions de transmissió sexual i els embarassos no desitjats. El centre de planificació familiar de l'Hospitalet dóna una importància prioritària a les actuacions preventives i d'educació per a la salut com a principal mètode per evitar aquests contagis i embarassos.

Amb aquest objectiu en ment, l'any 2003 s'inicia el programa Maleta pedagògica, que s'ha anat ampliant a tots els cursos d'Ensenyament Secundari Obligatori, cicles formatius, així com professorat i famílies.

En aquest programa han participat diferents experts procedents de les ONG locals (Joves per la Igualtat i la Solidaritat) i Fundació Salut i Comunicat, els Equips d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de l'Institut Català de la Salut, Centre d'Atenció a la Salut dels Joves de l'Hospitalet, la Regidoria delegada de joventut i de l'Àrea d'educació i Cultura de l'Ajuntament de l'Hospitalet.

És important destacar el fet que si bé Azuara és la coordinadora intergrups, totes les decisions que es prenen en quant a les intervencions, metodologia o filosofia del programa són consensuades per tot l'equip integrant del Programa.

Segons la Silvia Azuara, el fet que hi hagi una participació de professionals de diferents sectors dota al programa d'un abast i versatilitat que no tindria si s'hagués dut a terme de forma unilateral per una de les parts implicades.

Indica també que es tracta d'un programa basat en el respecte i la comunicació, valors que volen transmetre als joves. Per ella és fonamental que hi hagi un respecte cap al jovent i que aquest sigui recíproc (i això s'aconsegueix fonamentalment respectant les seves opinions i/o actituds, i escoltant allò que han de dir).

Destaca així mateix que el principal objectiu d'aquest programa és la promoció d'actituds i hàbits saludables, tant com la prevenció des de la vesant de la disminució de riscos.


Objectius


Els principals objectius del programa Maleta Pedagògica son:

·         Donar eines per tal d'aconseguir tenir una actitud positiva davant la sexualitat i les seves manifestacions, entesa com a una part més de la persona.

·         Promoure que els joves puguin incorporar hàbits saludables que redueixin el risc de contraure VIH/sida, ITS i embarassos no desitjats.

·         Oferir una informació clara i específica als joves sobre les formes de transmissió i prevenció de malalties venèries.

·         Fomentar l'ús del preservatiu en les relacions sexuals entre els joves.

·         Potenciar la comunicació i el respecte a sí mateix i als altres.


Continguts del programa


      I.        Tallers de sexualitat, contracepció i malalties de transmissió sexual.
·         Contracepció
·         Relacions sexuals
·         Embarassos no desitjats
·         Infeccions pel VIH i altres malalties de transmissió sexual.

    II.        Tallers específics sobre VIH/sida.
·         Tallers adreçats a diferents col·lectius professionals.
·         Jornades d'estudi.
·         Participació en congressos nacionals i internacionals.

   III.        Activitats complementàries (exposicions, representacions teatrals, etc.).


Segons indica Azuara, el principal treball continua sent, a més de dotar els joves de l'Hospitalet de les eines i coneixements necessaris per enfrontar adequadament la sexualitat en tots els seus àmbits, el consolidar i mantenir la línea i amplitud d'intervenció del programa. I és en aquest sentit que estan redoblant esforços per que el programa continuï de la millor manera possible, en base a tota una sèrie d'objectius:

·         Millorar el sistema d'avaluació per tal que el programa sigui el més ajustat possible a les necessitats dels joves.

·         Ampliar el nombre d'intervencions.

·         Continuar el treball amb les famílies per reforçar el treball del programa dins l'àmbit familiar.

·         Augmentar la participació del professorat.

·         Mantenir la participació dels centres que ja col·laboren i promoure la incorporació dels que encara no participen en el programa.

·         Millorar les línees de coordinació amb els professionals que s'encarreguen de dur a terme el Programa Salut i Escola, de les Àrees Bàsiques de Salut.

Segons Azuara, tot i ser conscient de la importància del treball que duen a terme als centres educatius (elaborant i desenvolupant plans de treball específics per als centres d'ensenyament secundari, com és en el seu cas), ressalta que aquesta formació va més enllà d'un àmbit purament professional com el seu, sinó que entén que ha de ser tot el conjunt de la societat, (escoles, famílies, institucions governamentals i ajuntaments, mitjans de comunicació...), qui formi part en aquesta informació i formació als joves

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada