dimarts, 31 de maig del 2011

Entrevista a una estudiant de 4t de pedagogia

Que ocorre quan agafen a un jove amb situació de risc?
Primer se’l porta a un centre de primer acollida per estudiar el seu cas (o són maltractats o han maltractat). Un cop això, o el retornen a la seva casa, o ho retornen a algú que estigui preparat o ho acullen a un centre de menors.  Per diferents motius els joves es troben en aquestes situacions:
-      Mares depressives que no han pogut cuidar als seus fills
-           Pares alcohòlics que tampoc han pogut cuidar als seus fills.
-           Hi havia un cas de pares sordmuts que no podies fer-se cas dels seus fills.
-          Pares que abusen als seus fills.
-          Pares que han abusat d’algú i els seus fills ho han vist....

Com és el centre on fas les pràctiques?
El centre on faig les pràctiques no és un centre tancat ja que els joves quan tenen permisos surten d’ell. Funciona amb un ordre i penalitzen a tot aquell que no compleixi les normes. Les penalitzacions poden ser diverses: restar diners de la paga, no deixar que facin les seves sortides fora del centre... Els nois reben 12 euros a la setmana com a paga, però 4 estan obligats a guardar-los.
Els joves tenen visites dels seus pares. Esta clar que aquell que ha abusat del seu fill no li permeten veure. Hi ha famílies que veuen als seus fills però que té que ser davant d’un educador.
Aquests nois, quan fan les sortides, és possible que es fugin. Fem una denuncia als mossos d’esquadra. Cada noi costa molt, 1500 euros cadascú. Se li cuiden molt i se li donen moltes oportunitats. Aquell que no ho aprofiti, que es vagi.


De quina manera participes al centre de menors?
Estudio 4t de Pedagogia. La meva figura al centre està molt bé. No hem puc quedar sola amb els nois tot i que hi ha vegades sí que hem quedo sola perque els educadors tenen molta feina. Mai puc sortir del centre amb un jove. La meva funció és de educadora però amb menys responsabilitat.   


 Mostren respecte o es comporten de manera agressiva alhora de tractar amb vostè?
Aquests joves no són violents. Entre ells hi ha bastant respecte i poques vegades arriben a les mans


 Quines característiques tenen els joves? Tenen perfils diferents?
Els joves, de entre 12 i 18 anys, es caracteritzen per faltes d’estímuls i de motivació. A causa dels seus problemes, s’han quedat una mica retardats.
No són perfils de joves violents. Hi ha molta diversitat. En total són 25 nois.  Són perfils complicats.  En la planta on treballo jo, hi ha sis catalans, un rumano, un indi, un marroquí, un hondureny i tres homosexuals entre d’altres.  Pensa que hi ha dos plantes en total i que la de a dalt és més diversa.
    

Com és l’estat d’ànim dels joves d’aquests centres?
L’estat d’ànim depèn dels dies. Son nois amb certa tendència trista. Sempre estem buscant un tema per a riure.


Quins mètodes educatius fa servir per a la reinserció d’aquests joves?
Normalment els joves no tenen ni la ESO ni el batxillerat. Fan el PQPI, cursos de un o dos anys per tornar a agafar dinàmica d’estudis. Desprès practiques i se li donen treball. Si acaben i aproven aquest curs, se li donen la ESO. La CRAE treballa molt el tema de la autonomia. Volen que aprenguin sobre tot temes de higiene i de puntualitat.
     

Mostren entusiasme i ganes per canviar la seva actitud?
En aquest centre estan bastant motivats. Hi ha nois que mostren molt i que altres són més apàtics. Molts converteixen lo dolent en lo bo. Molts d’ells lluiten i vas amb ganes de treballar amb ells.
          

Com influeixen les relacions entre els joves en els seus comportaments?
Jo observo com reaccionen quan estan en temps mort (temps lliure). Entre ells es recolzen, són protectors dels dèbils. Sempre hi ha algú que es fica amb altres. S’ajuden entre si, sempre hi ha bromes, no hi ha conflictes.
Hi ha un cas en que un noi generava violència ja que era molt nazi i com us he dit, en el centre hi ha molta diversitat.
        

Creu que algun dia podran arribar a tenir un futur o una vida adequada, o tornaran a delinquir un altre cop?
Tinc l’esperança de que hi ha nois que ho van a aconseguir. Jo els hi dic que estudien, els motivo per a que ho facin, per a que facin cicles...
El 30% tornaran al seu origen . Crec que la majoria van a tenir una vida millor. La majoria no són delinqüents. Antics joves sí que ho han intentat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada